Wat een zuurpruim hoor je wel eens. Hopelijk zeggen ze dat niet tegen jou, want als je altijd pijn aan je gewrichten hebt, reuma of jicht dan is de kans groot dat je zuur-base balans niet in orde is en als je altijd pijn hebt, is de kans heel groot dat je af en toe zuur uit de hoek zult komen.

Je doet er dan goed aan om een alkalisch dieet te gaan volgen. Vandaag ben ik in de materie gedoken omdat ik een signaal kreeg van één van onze leden dat ze behoefte had aan een goed zuur base dieet.

Ikzelf heb een zeer zuur verleden met mijn artroseklachten die nu gewoon weg zijn, vooral door onze leefstijl te volgen. Ik wist bijvoorbeeld dat je beter geen koffie, zwarte thee, sigaretten en alcohol kon gebruiken. Maar daar hield het toe nu toe op.

Ik kwam veel lijstjes tegen die elkaar tegenspraken. Het eten wordt in vier categorieën ingedeeld

  1. Zeer basisch (Bijna alle groentes) dat zijn de top producten
  2. Licht basisch (dat zijn goede voedingsmiddelen iets minder top)
  3. Licht verzurend  (een beetje slecht)
  4. Sterk verzurend (heel slecht)
Ikzelf heb een zeer zuur verleden. (Artrose in de knieën en  met twee handen mezelf ophijsen uit een stoel)

Wat in ieder geval heel belangrijk volgens de kenners is dat je super veel groenten, kruiden en fruit eet. No go’s zijn zuivelproducten (behalve biologische rauwe) vooral kaas, vlees en vis, geen garnalen maar wel oesters. In een lijst was kip op het randje en in een andere lijst heel slecht. Wild was op een lijstje ok.  Er wordt gesteld dat je 75 % Basische producten moet nemen en de andere 25 % dus wel iets verzuren mag zijn. Wat ik ook tegen kwam dat er geen wetenschappelijk bewijs is. Maar ja dat kom je wel vaker tegen.

Je mag geen granen, gist, suiker, vlees en koolzuurhoudende drank, alcohol houdende drank, melkproducten, tot zover veel overeenkomsten met onze leefstijl. Behalve dan dat het bijna onmogelijk is om uit de zee te eten. Wat bij het Kpni toch wel een grondbeginsel is.

Ik vond ook een artikel waar wordt gezegd dat een voeding in balans bestaat uit 60 % basische ingrediënten en 40 % verzurende voedingsmiddelen.

Wat ik ook tegen kwam dat er geen wetenschappelijk bewijs is. Maar ja dat kom je wel vaker tegen.

Op 500 gram groenten/fruit per dag staat bij ons gemiddeld 125 gram eiwithoudende producten ca 30 gram hulpstoffen in de vorm van specerijen en de goedgekeurde olijfolie.

Wat is dan mijn conclusie na mijn onderzoek? Eet niet iedere dag vis of vlees, verder gewoon zelf blijven koken want bewerkte producten eten, daar zijn alle lijstjes het over eens dat is super slecht. Wij zeggen 3 keer per week iets uit de zee, twee keer wild of gevogelte. Verder varieer er op los want dan heb je zo min mogelijk nadelen van ieder voedingsmiddel en zoveel moeilijk voordelen van de goede stoffen die in de ingrediënten zitten.

Wil je nog “ontzuurder” leven neem dan af en toe een alkalisch (voet)bad of  voor je eerste maaltijd een glas water met uitgeperste citroen. Eerder schreef ik eens een blog, over iemand doe door haar leefstijl ook verzuurd was. Daar wil je niet mee ruilen.

Vermijd wel koffie, wijn, chocolade en zwarte thee. Want die staan toch wel bovenin het verzurende lijstje en bij ons mag je dat wel met mate. Maar dat is dan meer in de zin van baat het niet dan schaadt het niet.

Mijn beste advies. Vraag een orthomoleculair arts om advies op maat want ieder lijf is anders. Ga niet zo maar aan de gang, want te weinig eiwitten daar wordt je ook knap lusteloos van weet ik uit mijn persoonlijke ervaring.

Een andere tip om geen zuurpruim te worden is. Beweeg, leef, heb lief en ga altijd minimaal een uur de natuur in.