We hebben de beste reden om naar Botswana af te reizen. Ons eerste kleindochtertje van onze schoondochter en zoon is geboren. We staan te trappelen en hebben een koffer vol cadeautjes van de familie bij ons.
De reis duurt in totaal één en een halve dag eigenlijk bijna twee. Reizen was in de oertijd stap voor stap of roeiend vooruit. Onderweg mocht je afwachten welke voeding je tegen kwam. Nu moeten we al die tijd zitten vaak wachten en weten we welke voeding we tegen gaan komen. Treinstations en vliegvelden zijn ware voedselwoestijnen.
Als je veel moet reizen dan is het verdomd lastig om echte voeding te vinden. Je wordt moe van al het zitten en dan is het al snel verleidelijk om toch maar die pizzapunt of hamburger te nemen. Of de wrapp die ziet er wel OK uit. Nou ja tot dat je de ingrediënten lijst leest. De 25 gram sla en komkommer is wel heel weinig echte voeding.
Hoe komen we deze reis dan toch fit en gezond door? Ons reis recept heeft geen ingrediënten. Geen gewicht en geen kooktijd.
We maken onze koelkast thuis leeg en maken een maaltijdsalade met dat wat er nog is. Die eten we voor dat we inchequen. Op de toiletten spoel ik de bakjes schoon en dan zijn we klaar. We eten gewoon ongeveer 36 uur niet. Dat is het handigst, tijdens het zitten gebruiken we weinig energie.
Binnen de kPNI leefstijl is men ervan overtuigd dat hormese de weg is naar verbeterde vitaliteit.
Hoe doen we dat voor de rest in de vakantie? Houden we de leefstijl 100 % vol of laten we de teugels vieren? Die keuze is voor iedereen anders.
Ik persoonlijk weet als ik dat meerdere dagen gewoon alles eet dan voel ik mezelf moe en lusteloos. Dit komt dan door de koolhydraten.
De ijsjes, taartjes, het brood, aardappelen, rijst, de gefrituurde lekkernijen. Ik voel het binnen een week aan mijn gewrichten, die zijn weer gevoelig. Daar ligt voor mij de grens.
Als je er eenmaal aan gewend bent jezelf gezond te voelen en pijnloos te zijn dan is dat verslavend.
Suikers triggeren ontstekingen, dat is wetenschappelijk bewezen, tegelijkertijd zijn ze enorm verslavend. Dus hoe pak je dat aan?
- Kom voor jezelf op en vertel dat je er ziek van wordt
- In restaurants vertel je dat je extra veel groenten wil eten
- Voor onderweg maak je je eigen maaltijden.
- In hotels neem je geen ontbijt (ik bestel altijd een espresso of koffie, vaak hoef ik die niet eens af te rekenen)




