Wat moet er wel en wat niet in je keukenkast
De inhoud van je voorraadkast
Als je ja zegt tegen deze gezonde eetstijl, ruim dan eerst je voorraadkast op.
Haal hem helemaal leeg, sop de planken lekker schoon.
Zoek dan alles uit. Alle producten die je beter niet kunt eten zet je weg in een doos bijvoorbeeld. Lees de etiketten goed zit er suiker in? Zit er graan in?
Zitten er zoetstoffen in? Worstjes, blikjes, pakjes, deegwaren als pasta en toastjes weg ermee.
Je kunt er voor kiezen om het verzamelde rustig op te maken en langzaam beginnen met deze leefstijl. Alleen als je dat doet duurt het een eeuwigheid voordat je echt gezond gaat leven en van je klachten af gaart komen. Beter is het direct te starten, net als bij afkicken van sigaretten, of andere verslavingen. Wees rigoureus breng het naar iemand die (nog) wel alles eet of gooi het simpelweg in de container. Wat je niet in huis hebt kun je ook niet op eten.


Zonde hoor!
Zonde
Hoor ik je sputteren? Zonde en mijn huisgenoten?
Zonde is het als jij nog langer allerlei klachten houdt en wellicht onnodige medicatie gebruikt.
Huisgenoten? Als ze van je houden moet het geen probleem zijn om rigoureus te zijn. Voor hun gezondheid is het net zo goed om op een pure manier te eten. Krijg je het echt niet voor elkaar? Maak dan een aparte kast of gedeelte waarin eten met meuk staat. Liefst staat deze kast niet in jouw keuken, maar ok.
Maar hé waarom zou je dit nog langer eten: Gedehydrateerde aardappelen, plantaardige oliën (zonnebloem, palm, maïs) in wisselende verhoudingen, tarwemeel , maïsmeel, rijstbloem, maltodextrine, emulgator (E471), zout, kleurstof (annatto norbixine).
Ben je er nog? dit is een ingrediëntenlijstje van je geliefde pringles hoor. Waarom zou je dit willen eten? Nou omdat er heel slim is gedaan door deze samenstelling blijf jij hunkeren naar een volgende zal chips. Dus op tot de volgende stap.
Dit heb je als basis wel nodig.
Zonde
Hoor ik je sputteren? Zonde en mijn huisgenoten?
Je eerste boodschappenlijst
Niet schrikken, als je al langer zelf kookt zul je een aantal dingen al in huis hebben. Je gaar dit niet wekelijks en zelfs niet maandelijks allemaal aanschaffen. Zie het als een investering, in het beste dat er is.
Jezelf, jij in een fit en blij lijf. Dat is meer waard dan een nieuwe jas.
Noten, pitten, zaden.
- Pitten: Pompoenpitten, zonnebloempitten in ieder geval één van deze
- Zaden: lijnzaad, chiazaad, sesamzaad, hennepzaad
- Noten ongebrand en ongezouten. Paranoten, walnoten, cashewnoten, amandelen, hazelnoten etc. het maakt niet uit welke. Neem in ieder geval drie verschillende noten, als er soort op is koop je weer wat anders zo wissel je mooi af. In de recepten zijn alle noten te vervangen door een andere soort.
Specerijen
- Himalayazout evt. grof zeezout
- Zwarte peperkorrels en een pepermolen
- Cayenne peper, chilivlokken, chilipoeder, evt. sambal manis (een van deze in ieder geval)
- Kurkuma, vers mag altijd, graag zelfs, maar neem ook poeder dan grijp je nooit mis
- Djinten/ komijn
- Anijs
- Koriander
- Kaneel
- Kardemom
- Kruidnagelpoeder
Kruiden
- Oregano, tijm, marjoraan, bieslook, dille, peterselie, selderij, we gebruiken alle kruiden het liefst vers uit eigen tuin of gekocht, maar gedroogd mag wel.
De Meelsoorten
- Amandelmeel
- Kokosmeel
- Havermout, evt glutenvrij gecertificeerd
-
Tijgernotenmeel/chufa
Kook en bakhulpen
- Arrowroot
- Xanthaangom
- Psylliumvezels
- Bakingsoda
- Cacaopoeder puur
- 80 % cacao of meer chocolade
- Cacaonibs
- Honing donkere, de allerbeste is Manouka honing, een heel goede uit jouw eigen buurt mag ook.
- Rozijnen
Koken
- Natuurazijn en of appelazijn
- Balsamicoazijn
- Rijstazijn
- Vissaus
- Coconut Aminos (alternatieve sojasaus, zonder soja dus)
- Tomatenpuree de allerkleinste blikjes
- Amandelmelk ongezoet (of ongepelde amandelen om het zelf te maken)
- Kokosmelk (de dikke)
Vetten
- Kokosolie
- Extra vergine olijfolie een allerbeste om te koken bakken maar ook om over je eten te strooien
- Sesamolie
- Ghee of verse boter om zelf ghee mee te maken
- optioneel Waterkefir om yoghurt te maken
