Is psylliumvezels gezond?
Psylliumvezels zijn gezond en hebben een gunstig effect op de spijsvertering.
Rijk aan oplosbare vezels die helpen bij een verbeterde stoelgang en het verminderen van constipatie.
Het verlaagt de cholesterol en bloedsuikerspiegel, dus voor iedereen met een hoog cholesterol of diabetes type 2. Zijn niet alleen deze vezels maar alle vezels een must.
Het is belangrijk om veel water te drinken omdat de vezels veel vocht opnemen. Wij gebruiken de vezels vooral in gerechten om het overtollige vocht op te nemen. We laten de vezels niet puur eten. Het risico op verstopping is daarom minder groot.

Wat is de oorsprong/geschiedenis van psylliumvezels ?
Psylliumvezels worden gewonnen uit de zaadhuiden van de Plantago ovata-plant. Deze plant komt oorspronkelijk afkomstig uit India en Iran.
Psyllium werd eeuwen geleden al gebruikt in de traditionele geneeskunde vanwege de heilzame werking op de spijsvertering. Vandaag de dag worden psylliumvezels wereldwijd gebruikt als voedingssupplement en in de voedingsindustrie.
Wat zijn de voedingswaarden?
- Macronutriënten
- Energie: 20 kcal
- Eiwitten: 0 gram
- Vetten: 0 gram
- Koolhydraten: 2 gram
- Vezels: 85 gram
Micronutriënten
- Natrium: 10 mg
- Calcium: 35 mg
- IJzer: 0,6 mg
- Kalium: 120 mg

Bij allergie voor psylliumvezels
Je kunt allergisch zijn voor psylliumvezels, de symptomen zijn huiduitslag, jeuk of ademhalingsmoeilijkheden.
Contra-indicaties omvatten een bestaande darmobstructie of slikproblemen, omdat psylliumvezels de kans op verstopping kunnen vergroten als ze niet goed met water worden ingenomen.
Waardoor kun je psylliumvezels vervangen in een recept?
- Chiazaad: Absorbeert veel vocht net als psylliumvezels. De hoeveelheid is die je nodig hebt is ongeveer twee keer zo veel
- Gemalen lijnzaad: Bij het gebruik hiervan heb je driie keer zoveel nodig en moet je enkele uren laten staan. De absorptietijd is langer. veel.
Geschikt om te verdikken ofwel te binden, maar zonder de positieve waarde van veel vezels.
- Xanthaangom: Gebruik 1 theelepel op 500 gram ingrediënten vooral geschikt om de elasticiteit van gluten te vervangen.
- Agar-agar: Niet om te bakken maar voor sauzen en puddingen. Agar agar 4 gram per liter
- Guargom is van peulvruchten gemaakt: 1 theelepel per 200 ml of gram
Wat is het seizoen?
Je kunt het het hele jaar kopen.
Waar kun je psylliumvezels kopen?
Bij natuurvoedingwinkels en Holland en Barret
Online kopen en biologisch kopen we het bij Puur Mieke
Kun je psylliumvezels zelf telen?
Het is mogelijk om Plantago ovata in Nederland te kweken, maar het is minder geschikt vanwege het koelere en vochtigere klimaat. De plant geeft de voorkeur aan een droog en warm groeiseizoen. De teelt duurt ongeveer 3 tot 4 maanden, van zaaien tot oogsten, afhankelijk van de weersomstandigheden.
Wat zijn de verschillende soorten psylliumvezels?
- Hele zaadhuiden: Deze vorm bevat de gehele zaadhuid en wordt vaak gebruikt voor maximale vezelinname.
- Psylliumpoeder: Dit is fijner gemalen en heeft een sterkere verdikkende werking. Het wordt vaak gebruikt in bakrecepten of om sauzen in te dikken.
Bereiding van psylliumvezels
Psylliumvezels zijn een hulpingrediënt we gebruiken het voor het volgende:
- Glutenvrij bakken: voor het binden van deeg.
- Verdikkingsmiddel: in sauzen, soepen, en smoothies.