Uien stoppen wij dagelijks in de gerechten. Ze hebben een hoog gehalte aan polyfenolen deze werken ontstekingsremmend.

Verder zitten er de volgende vitamines en mineralen in B2, B6, B11 en C kalium, calcium en fosfor.

Het nadeel van uien is dat het gasvormig kan werken, dit komt door de fructanen die er inzitten. Fructanen zijn oplosbare vezels. Als je de uien of knoflook bakt dan wordt de werking van fructanen minder. Dit is de reden dat we uien in de meeste recepten op een middelhoog vuur is rustig gaar laten worden.

Als je darmen eenmaal zijn gewend aan een portie uiachtige ingrediënten per dag, dan zal de gasvorming vaak verminderen. Geef baby’s onder 6 maanden geen ui.

Welke uiensoorten of uiachtige zijn er

  • Gele uien het meest voorkomend hebben een scherpe en ook zoete smaak, die vooral vrijkomt bij het bakken
  • Rode ui, is milder, daardoor de lekkerste om rauw te gebruiken
  • Sjalotten klein maar fijn, is de subtielste en groeit samen in bolletjes net als knoflook. Lekker in dressings of om los te strooien over je oesters
  • Witte ui is ook echt wit. Heeft een niet zo zoete en scherpere smaak er zit meer vocht in waardoor ze lekker knapperig zijn. Ideaal voor salsa’s en gesmoorde groentes
  • Zoete ui is afkomstig uit Zuid Amerika en zoals de naam al aangeeft, zoeter als haar gele zusje.
  • Bosuien ook wel lente-ui genoemd deze voeg je
  • Zilveruitjes handig om te fermenteren of in stoofpotten te doen
  • Prei
  • Bieslook deze kun je makkelijk in een plantenbak of je tuin zetten en komt ieder jaar terug. Wel moet je de plant regelmatig scheuren of iedere 5 jaar vervangen. De bloemen zijn ook eetbaar.
  • Knoflook, geeft alle gerechten meer smaak. Bovendien remt knoflook de bloedstolling en lost bloedstolsels op, is bloedverdunnend en vaatverwijdend, bloeddruk- en cholesterolverlagend.
  • Soloknoflook, bestaat uit één bol,  is makkelijk en sneller te pellen. Wij gebruiken hem graag in een traybake of bij de barbecue. Als hij gaar is kun je de “puree”dan lekker uitsmeren over je gerecht.
uiensoorten

Onze maaltijdenplanner is voor iedereen die aan zijn laaggradige ontstekingen wil werken. Laaggradige ontstekingen zijn de oorzaak van alle chronische ziekten.

We denken aan hart- en vaatziekten, diabetes en neurodegeneratieve ziekten, en huid gerelateerde problemen. 

Op de homepagina vind je het complete overzicht van klachten waarbij onze leef- en eetstijl al heeft geholpen.