Zeewieren en zeegroentes

Als je veel variatie in je maaltijden wilt aanbrengen dan zijn zeegroentes een welkome en ook, mits op de juiste manier gebruikt, een lekkere aanvulling op ons menu.

Wij kochten online wat verschillende producten en gingen er mee aan de slag. Als je een pasta gebruikt heb je geen zout meer nodig. Gebruik heel veel groentes in je saus en voeg in de saus de pasta toe niet te veel want dan krijg je voornamelijk een zoute hap.

De bacon, is leuk om op het laatste moment aan je roerbakschotels toe te voegen. Binnekort een recepje op de site, maar nu eerst de feiten op een rij.

 

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van zeewieren als groenten:

Vitaminen en mineralen

Algen en wieren bevatten veel vitaminen en mineralen zoals vitamine B1. Zeewier is ook een bron van calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium en jodium. Vooral de soort ’wakame’ is rijk aan calcium.

Veel ijzer

Zowel algen als zeewier zijn een bron van ijzer. In sommige soorten zit zelfs meer ijzer dan in spinazie. Vooral de soorten ‘dulse’ en ‘kombu’ bevatten veel ijzer.

Jodium 

Zeewier bevat jodium. Dat is belangrijk voor de werking van de schildklier en voor het geheugen en concentratievermogen.

Te veel zeewier is niet gezond, dan kun je te veel jodium binnenkrijgen. Omdat het gehalte aan jodium in zeewier nogal kan variëren, adviseert het Voedingscentrum zeewier te variëren met andere groente.

Zoutgehalte varieert

Het zoutgehalte van zeewieren varieert. Zo bevat zeesla nauwelijks zout, maar wakame juist vrij veel. Vers zeewier is vaak gezouten. Het zout kun je verwijderen door het zeewier goed af te spoelen of in water te leggen.

Goede vleesvervangers?

Zeewier en algen bevatten flink wat eiwitten en essentiële aminozuren. Omdat er ook ijzer en vitamine B1 inzit, zijn zeewieren en algen goede alternatieven voor vlees, Zorg wel voor voldoende variatie.

Zeewier en algen geen volwaardige vleesvervangers. Veel soorten zeewier en algen bevatten geen vitamine B12. Zeesla en nori bevatten wel ‘pseudo B12’. Dit is een vorm van vitamine B12 die je lichaam niet kan opnemen.

Opneembare vitamine B12 haal je alleen uit dierlijke producten, zoals vis, gevogelte en eieren. Daarom is het voor veganisten verstandig om een supplement te gebruiken.

Gezonde vetten

Zeewier en algen bevatten de gezonde vetzuren EPA en DHA. Deze vetzuren zijn ook wel bekend als visvetten, omdat vis de belangrijkste bron ervan is. De meeste vissen maken deze vetten niet zelf. Ze krijgen ze binnen door algen te eten.

Voor vegetariërs en veganisten zijn algen en zeewier dus een goede plantaardige bron van deze essentiële vetten. Je moet alleen wel een flinke portie zeewier of algen eten om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid EPA of DHA binnen te krijgen. Alleen dat is dus weer niet aan te raden. Immers veel variatie is de sleutel naar een goede gezondheid.

Een nadeel van zeewier

Zware metalen 

Het gehalte aan zware metalen in zeewier kan variëren. De hoeveelheid die in zeewier en algen zit is daardoor niet altijd duidelijk. Omdat grote hoeveelheden schadelijk kunnen zijn, kun je beter niet elke dag zeewier eten. Het is niet verstandig zelf ‘wilde’ zeewier te oogsten. Je weet nooit zeker of het water schoon is.

 

Bron en gedeeltelijke overname tekst: consumentenbond