Is gezond?
Eieren zijn een complete eiwitbron die alle essentiële aminozuren bevat. Onze spieren, hormonen en bindweefsel hebben deze nodig voor groei en herstel. Daarnaast dienen eieren als brandstof en transportmiddel om voedingsstoffen naar de juiste plekken in ons lichaam te brengen.
Rijk aan goede vetzuren
Eieren bevatten gezonde vetten, waaronder Omega-3 vetzuren. Deze vetzuren ondersteunen het immuunsysteem, bevorderen de stemming en het denkvermogen, en helpen het lichaam te beschermen tegen schadelijke invloeden.
Cholesterol en leverfunctie
Eieren bevatten choline, een essentiële stof voor de lever. Choline helpt vet en cholesterol af te voeren, voorkomt ophoping in de lever en draagt bij aan een gezonde cholesterolbalans door de aanmaak van LDL-cholesterol te verminderen.
Ondersteuning van de spijsvertering
Eieren kunnen de darmdoorstroming verbeteren. Ze stimuleren de spijsvertering en kunnen verlichting bieden bij obstipatie.
Een boost voor concentratie en hersenen
Choline, aanwezig in eieren, speelt een sleutelrol in de prikkeloverdracht in de hersenen. Het ondersteunt het leervermogen, kortetermijngeheugen en het beloningssysteem. Bovendien helpt het lichaam in balans te blijven en herstel te bevorderen.
Wat is de oorsprong/geschiedenis van ?
De grap wie was er eerst de kip of het ei beantwoorden we hier niet. Wel staat vast dat eieren al in de jager-verzamelarstijd een belangrijk voedingsmiddel was.
De gedomesticeerde kip, waarvan de meeste eieren afkomstig zijn, stamt af van het Aziatische rode kamhoen (Gallus gallus), dat oorspronkelijk in Zuidoost-Azië leefde. Rond 7500 jaar geleden begonnen mensen deze vogels te domesticeren, en via handelsroutes verspreidden kippen en hun eieren zich over de hele wereld.
Cultuur of traditie
In veel culturen hebben eieren een symbolische betekenis. Ze staan vaak symbool voor nieuw leven, vruchtbaarheid en hergeboorte. Denk bijvoorbeeld aan:
- Pasen: Waar beschilderde eieren het symbool zijn van lente en wedergeboorte.
- Joodse tradities: Eieren worden gebruikt tijdens de sedermaaltijd van Pesach.
- Aziatische keukens: Eieren worden vaak verwerkt in gerechten zoals eendeneieren in Pekingeend of duizendjarige eieren.
Eieren worden wereldwijd gegeten en zijn een essentieel ingrediënt in zowel traditionele als moderne gerechten.
Wat zijn de voedingswaarden?
-
Nutrient Per ei (M) Per 100 gram Eiwit (g)6.312.6Vet (g)4.89.5Koolhydraten (g)0.40.8Vitamine A (mcg)64128Vitamine B12 (mcg)0.61.1Vitamine D (mcg)1.12.2IJzer (mg)0.81.6Selenium (mcg)15.431Zink (mg)0.61.3Fosfor (mg)96192
Bij allergie voor
Eieren zelf hebben geen hoge niveaus van histamine. Ze kunnen wel bij sommige mensen de afgifte van histamine in het lichaam stimuleren. Dit geldt vooral voor het eiwit van het ei, dat bij bepaalde personen de afgifte van histamine kan bevorderen. Bron: histamine-intolerantie.nl
Waardoor kun je vervangen in een recept?
Je kunt eieren in gerechten vervangen door geweekt lijnzaad of chia zaad in broden en gebak.
In een pie of als alternatieve omelet met veel groentes kun je Hennep of rijst eiwitpoeder met water gebruiken in combinatie met pompoenpuree of zoete aardappelpuree 50 gram plu 1 lepel eiwit poeder
De smaak van ei is hier heel anders.
Er zijn ei-vervangers gemaakt van peulvruchten deze gebruiken we binnen het kPNI niet.
Wat is het seizoen?
Eieren zijn het hele jaar verkrijgbaar. Heb je zelf kippen en beïnvloed je het bioritme van de kip niet dan zul je in het voorjaar de meeste eieren hebben.
Waar kun je kopen?
Eieren kun je overal kopen. Wat heel leuk is om je eieren onderweg bij particulieren te scoren. Deze kippen hebben altijd een goed leven. Kies het liefst biologisch of met een EKO keurmerk.
Kun je zelf telen?
Natuurlijk teel je geen eieren. Maar zelf kippen houden is een eenvoudige manier om jezelf te voorzien van biologische eieren. De meeste kippen zijn ook gek op slakken en ze eten graag jouw keukenafval en onkruid op, dus winwin.
Wat heb je nodig om kippen te houden?
- Ruimte: Kippen hebben een hok nodig om in te slapen en te schuilen, evenals een ren om vrij te scharrelen. Zorg dat ze voldoende ruimte hebben om stress te voorkomen.
- Voeding: Geef kippen kwalitatief hoogwaardig voer, zoals biologisch kippenvoer, en vul dit aan met groenteresten, zaden, en insecten.
- Water: Vers water is essentieel en moet dagelijks worden bijgevuld.
- Bescherming: Zorg voor bescherming tegen roofdieren zoals vossen, marters en roofvogels. Sluit het hok goed af tijdens de nacht.
- Dagelijkse zorg: Kippen hebben aandacht nodig. Controleer hun gezondheid, verzamel dagelijks de eieren, en houd hun omgeving schoon.
Welke kippenrassen zijn geschikt voor eieren?
Er zijn veel rassen die goede legkippen zijn, zoals:
- Leghorn: Productieve kippen die regelmatig eieren leggen.
- Barnevelder: Een Nederlands ras dat goed bestand is tegen kou en bruine eieren legt.
- Sussex: Een vriendelijk ras dat zowel voor eieren als vlees kan worden gehouden.
Hoeveel eieren leggen kippen?
Afhankelijk van het ras en de leeftijd kan een kip gemiddeld 4-6 eieren per week leggen. In de winter kan de productie afnemen door minder daglicht.
Wat zijn de voordelen van je eigen kippen?
- Je hebt altijd verse, smaakvolle eieren.
- Je weet precies hoe de kippen zijn verzorgd en gevoed.
- Ze dragen bij aan afvalvermindering door keukenresten te eten.
- Het houden van kippen kan ontspannend en leerzaam zijn, vooral voor kinderen.
Zijn er nadelen?
- Kippen houden kost tijd en aandacht.
- Er kunnen extra kosten zijn voor voer, hokken en onderhoud.
- Zieke kippen kunnen dierenartszorg nodig hebben.
Samenvatting
Zelf eieren "telen" door kippen te houden is een leuke en duurzame optie voor verse eieren. Met de juiste zorg en toewijding kun je genieten van gezonde kippen en heerlijke eieren. Let wel op dat het een verantwoordelijkheid is, zowel qua tijd als kosten.
Hoe en/of hoelang, bewaar je ?
Eieren blijven gemiddeld 3 tot 4 weken goed na de legdatum, mits ze op de juiste manier worden bewaard. Hier zijn een paar tips:
- Koel bewaren: Bewaar eieren bij voorkeur in de koelkast op een temperatuur van 4-7 °C. Dit vertraagt bacteriegroei, zoals Salmonella.
- In de originele verpakking: Zo blijven ze beschermd tegen geurtjes en vocht.
- Niet wassen voor opslag: De natuurlijke beschermlaag van de eierschaal voorkomt dat bacteriën binnendringen. Als je een ei wast, gebruik het dan direct.
Wat zijn de verschillende soorten ?
Eieren zijn een veelzijdig voedingsmiddel dat wereldwijd wordt gebruikt in talloze gerechten.
Kippeneieren zijn het meest gangbaar, maar er bestaan ook andere soorten, zoals eendeneieren en kwarteleitjes en ganzeneieren.
Wat zijn de maten van eieren?
Eieren worden ingedeeld in verschillende maten, afhankelijk van hun gewicht:
- S (Small): < 53 gram
- M (Medium): 53-63 gram
- L (Large): 63-73 gram
- XL (Extra Large): > 73 gram
- Biologische eieren: Komen van kippen die biologisch voer krijgen, meer ruimte hebben, en vrij kunnen scharrelen, vaak met toegang tot buiten.
- Uitloopeieren: Komen van kippen die ook naar buiten kunnen, maar niet per se biologisch voer krijgen.
Bron: chat gtp
Zijn de eieren in Nederland salmonellavrij?
In Nederland worden eieren geproduceerd onder strenge hygiëne- en voedselveiligheidsvoorschriften, waardoor het risico op salmonella sterk is beperkt. Toch zijn eieren niet volledig gegarandeerd salmonellavrij. Hier is waarom:
Waarom is salmonella een risico bij eieren?
Salmonella is een bacterie die kan voorkomen op de schaal of in de inhoud van een ei. Deze bacterie kan ziekten veroorzaken, zoals diarree en koorts, vooral bij mensen met een zwak immuunsysteem, ouderen, en jonge kinderen.
Wat doet Nederland om salmonella te voorkomen?
Nederland heeft een zeer goed gereguleerd systeem om salmonella in eieren te bestrijden:
- Salmonella Enteritidis-vrije kippenstallen: Legkippen worden regelmatig getest op salmonella, en besmette stallen worden direct aangepakt.
- Hygiënemaatregelen: Strikte hygiënemaatregelen in pluimveebedrijven minimaliseren de kans op besmetting.
- Vaccinatie van kippen: De meeste legkippen in Nederland zijn gevaccineerd tegen salmonella, wat de kans op besmette eieren drastisch vermindert.
- Keurmerken: Biologische en vrije-uitloopeieren worden streng gecontroleerd op voedselveiligheid.
Kun je volledig salmonellavrije eieren kopen?
- Eieren met het Beter Leven-keurmerk en biologische eieren worden streng gecontroleerd, maar salmonellavrijheid kan niet 100% worden gegarandeerd.
- Voor kwetsbare groepen, zoals zwangere vrouwen of zieken, worden gepasteuriseerde eieren aanbevolen. Deze zijn door verhitting volledig vrij van salmonella.
Hoe kun je zelf het risico op salmonella minimaliseren?
- Bewaar eieren in de koelkast: Dit remt de groei van bacteriën.
- Was eieren niet voor opslag: Hierdoor kunnen bacteriën via de schaal binnendringen.
- Verhit eieren voldoende: Salmonella wordt gedood bij temperaturen boven de 70 °C. Zorg dat gerechten met ei, zoals omelet, stevig zijn gaar gekookt.
- Hygiëne: Was altijd je handen na het aanraken van rauwe eieren en voorkom kruisbesmetting met andere voedingsmiddelen.
Bereiding van
Eieren gebruik je voor zoveel soorten gerechten. Op gastropedia vond ik deze tekst 😊
Variaties van bereidingen zijn: Oeufs à la coque (zachtgekookte eieren), oeufs mollets (halfhard gekookte eieren), oeufs durs (hardgekookte eieren), oeufs pochés (gepocheerde eieren), oeufs brouillés (roereieren), oeufs en cocotte (eieren in cocotte), oeufs frits (gefrituurde eieren), oeufs sur le plat (spiegeleieren), oeufs moulés (gevormde eieren) en omelettes (omeletten). De in dit hoofdstuk genoemde eiergerechten worden bereid met kippeneieren, tenzij anders wordt aangegeven. Ze omvatten de meest voorkomende bereidingswijzen, zowel koud als warm. Zoete eiergerechten, zoals oeufs à la neige e.d. zijn te vinden in het hoofdstuk Patisserie. Bij de namen van de eiergerechten in dit hoofdstuk wordt de bereidingsmethode niet genoemd, zodat het zoeken op naam eenvoudiger is. Bij de omschrijving op menukaarten e.d. zou de methode wél kunnen worden genoemd, zoals boeuf poché Madras, oeufs sur le plat Meyerbeer, oeuf en cocotte à la Strasbourgeoise et cetera.