Waarom boerenkool zo gezond is:

  1. Weinig calorieën, veel vezels en geen vet. De vezels ondersteunen het verterings- en uitscheidingsproces.
  2. Heel veel voedingsstoffen zoals vitamines, foliumzuur, magnesium en andere stoffen; zie verder hieronder
  3. Véél vitamine K:
    • Dat kan helpen je lichaam te beschermen tegen diverse vormen van kanker
    • Verder is K belangrijk bij een gezonde botontwikkeling
    • Het kan helpen bij de stolling van het bloed
    • Kan ondersteuning geven aan mensen met Alzheimer
  4. Een hoog ijzergehalte (zelfs méér dan rundvlees); ijzer speelt o.a. een rol bij
    • Het vervoeren van zuurstof naar de verschillende delen van het lichaam
    • De celgroei
    • Een goede leverfunctie
    • Het voorkomen van bloedarmoede
  5. Veel krachtige antioxidanten, zoals carotenoïden en flavonoïden, die bescherming kunnen bieden tegen diverse kankersoorten
  6. Ontstekingsremmende stoffen, o.a. omega-3 vetzuren; deze helpen in de strijd tegen artritis, astma en auto-immuunziekten. Door de ontstekingsremmende werking kan het bijdragen aan een gezonde cholesterol huishouding.
  7. Ondersteunende stoffen voor gezonde hart- en bloedvaten en het omlaag brengen van het cholesterol niveau
  8. Veel vitamine A:
    • Wat goed is voor het gezichtsvermogen
    • Voorkoming van kanker in longen en mondholte
    • Goed voor de huid
  9. Extreem veel vitamine C:
    • Verbetering van je immuunsysteem
    • Het kan de spijsvertering bevorderen
    • Verbetering van je vochthuishouding
  10. Veel calcium, zelfs méér dan melk; dat helpt bij:
    • De voorkoming van botontkalking (osteoporose)
    • Het onderhouden van een gezonde spijsvertering
    • Het onderhoud van kraakbeen
    • De flexibiliteit van de gewrichten
  11. Veel detoxende ingrediënten:
    • Vezels, belangrijk bij het ontgiften van het lichaam en behoud van een gezonde lever
    • Zwavel, heeft dezelfde werking als vezels
    • Chlorofyl, is een krachtige detoxer

Bron: de eetlijn

Wanneer kun je beter geen boerenkool eten?

Bij een mosterdallergie kan er sprake zijn dat je het niet goed verdraagt. De boerenkoolplant komt uit de mosterdfamilie net als bloemkool, broccoli,  knolraap, kool, koolraap, mierikswortel, mosterd, raap, radijs, spruitjes, tuinkers en waterkers.

Bij een fodmap-dieet eet je geen kool dus ook geen boerenkool.

Sommige mensen kunnen rauwe kool moeilijk verteren, stoom of blancheer de boerenkool dan in plaats van het rauw te eten.

Boerenkool vervangers

  • Andijvie
  • Spinazie
  • Snijbiet
  • Winterpostelein
  • Raapsteeeltjes
  • Veldsla

In welke gerechten kun je boerenkool gebruiken

  • Your Content Goes Here
  • Smoothies
  • Omelet
  • Stamppot
  • Oosterse gerechten
  • Indische gerechten
  • Salades
  • Voor alles waar bladgroenten wordt gebruikt