Keukeninventaris, wat heb je nodig?

Wat is leuk om erbij te hebben, de kookwinkels staan vol met gadgets en als je regelmatig naar recepten zoekt krijg je door slimme marketeers allerlei keukenmateriaal voorgesteld die al snel achterin het keukenkastje komen of een grote sta in de weg zullen zijn.

Om onze eetjzefvitaal recepten maar ook alle andere gerechten waarbij je echt zelf kookt, dus niet uit kant en klare pakjes, heb je een aantal dingen wel echt nodig om te koken. Goed materiaal maakt het koken gemakkelijker en op termijn dus leuker.

Dingen die we hier in een lijstje neerzetten. Er is ook een lijstje met dingen die het koken nog leuker maken dus die zijn optioneel en leuk om voor te sparen of voor je verjaardag te vragen bijvoorbeeld. We schrijven er ook bij waarom je dit nodig hebt.

Een oven al is het maar een kleintje, hierin bak je je eigen gezonde taarten. Maar vooral rooster je hierin je groentes en maak je ovenschotels. De laatste zijn makkelijk voor te bereiden als je een drukke dag voor de boeg hebt.

Een goed stel messen. Vers onbewerkt eten maak je zelf en daarvoor moet je snijden. Goede messen zijn scherp, zodat snijden een fluitje van een cent is. Tussen het gebruik door zet je ze aan op een aanzetstaal zodat je messen scherp blijven. Zorg voor messen van professionele kwaliteit, daar doe je de rest van je leven mee.

Messen ontbreken niet in een keukeninventaris

  • Schilmesje
  • Koksmes
  • Kartelmes of broodmes
  • Dunschiller
  • Aanzetstaal

Twee stevige rechte snijplanken van bamboe of hout is het fijnst. Kunststof mag ook. Een plank gebruik je voor plantaardige producten de andere voor dierlijke rauwe producten

Een blender, staafmixer en of keukenmachine om je smoothies en soepen te pureren. Wij hebben ze alle drie inmiddels voor verschillende doeleinden. Investeer in een betere kwaliteit

keukeninvePannen natuurlijk, deze gebruiken wij het meest:

  • Dunne metalen wokpan (wij kochten hem bij een toko)
  • Gietijzeren braadpan met deksel (bijvoorbeeld creuset)
  • Hoge pan met deksel voor je soepen
  • klein steelpannetje

Weegschaal en een litermaat, voor je baksels

Mengkommen van RVS wij hebben ze van Rosle maar ook van Ikea ze zijn er dus voor ieder budget neem 1 hele grote en 2 iets kleinere

Spatel om je eieren om te keren. Houten roerlepels een schuimspaan en en pollepel groot en klein en een garde.

Vergiet en een fijne zeef, voor het passeren van je bouillons en het uitlekken van je ingrediënten

Springvorm en of een cakeblik, voor je hartige en zoete taarten en broden

Ovenschaal voor je ovenschotels. Wij zetten veel gerechten met schaal en al op tafel.

Bewaarbakjes met deksel voor in de koeling of diepvries, herbruikbare en sluitbare diepvrieszakjes

Een diepvries zodat je gerechten in wat grotere hoeveelheden kunt maken en minder vaak inkopen hoeft te doen wat weer tijd scheelt

  • Je hoeft niet alles nieuw aan te schaffen op Marketplace van Facebook, Markplaats en de kringloop kun je vaak voor weinig al deze zaken aanschaffen. Dat is nog duurzaam ook.