Steeds weer een recept met een ander kruidenmengsel??
In plaats van steeds nieuwe mengsels te kopen, kun je eenvoudig zelf authentieke specerijenmengsels maken met kruiden uit je eigen kast of tuin. Natuurlijk spekt de supermarkt liever zijn eigen zakken door beroemde mensen hun “eigen” lijn specerijen of kruidenmengsels te verkopen. Maar jij baalt ervan dat de potjes bijna vol staan te “verstoffen” in je kast.
In dit artikel deel ik recepten voor klassieke mengsels, zodat je ze nooit meer hoeft te kopen. Zo bespaar je geld en ruimte in je keukenkast, terwijl je altijd de goede smaakcombinaties van kruiden en specerijen bij de hand hebt.
In de recepten van eetjezelfvitaal staan nooit kant-en-klare kruidenmengsels. Als je ze toevallig “nog” op voorraad hebt, maak ze dan gewoon op in je gerechten.
Wees niet bang. Proef of ruik je mengsel en bepaal of je het er wel of niet bij doet. In het ergste geval smaakt het anders dan je dacht. Maar het zal er niet oneetbaar door worden.
Recepten van kruiden en specerijenmengsels
- Vadouvan ui, mosterdzaad, knoflook, kurkuma, kardemom, fenegriekzaad, komijnzaad, venkelzaad, kaneel, chili, 3,0% dragon, kruidnagel, laurier
- Garam masala Komijnzaad, korianderzaad, kardemom, kaneel, kruidnagel, zwarte peper, laurier, venkelzaad
- Vijfkruidenpoeder Steranijs, venkelzaad, kaneel, kruidnagel, szechuanpeper
- Koekkruiden
- kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, korianderzaad, anijszaad, gemberpoeder, kardemom
- Kerriepoeder Kurkuma (Koenjit), Korianderpoeder (Ketoembar) gemberpoeder, cayennepoeder, gemalen zwarte peper, komijnpoeder (Djinten), kardemonpoeder, kruidnagelpoeder, geel Mosterdpoeder
- Shoarma kruiden komijnpoeder, paprikapoeder, korianderzaad (gemalen), uienpoeder, knoflookpoeder, kurkuma, kaneel, chilipoeder, peterselie (gedroogd), zout
- Ras el hanout Peper, koriander, kaneel, chili, gember, komijn, zwarte komijn, anijs, venkel, kurkuma, muskaat, galangl of laos, steranijs, kruidnagel, laurier, kardamom, lavendel, rozenknoppen.
- Baharat Peper, paprika, koriander, kaneel, komijn, nootmuskaat, kruidnagel, kardemom.
- BBQ kruiden die moet je weggeven want er zit suiker in maar maak hem gewoon zonder suiker. De donkerbruine basterdsuiker (die laten we weg want dan is het nog steeds lekker), gerookte paprika, zout, knoflookpoeder, cayenne, mosterdpoeder, peper
“Boodschappen”
Ik heb hieronder een “boodschappenlijst gemaakt van de recepten hierboven.
Kijk eerst of je ze al hebt. Trek je niets aan van vermelde tht data op je specerijen. Ze bederven niet. Hooguit smaken ze minder sterk dan in het begin. Dat is geen probleem dan gebruik je gewoon wat meer.
Gebruik ten allen tijden je smaakpapillen. Er is geen wet voor smaken, jij bepaalt zelf wat je lekker vindt. Daarom heb ik in de recepten geen hoeveelheden gezet.
Ik haal vaak specerijen bij de Aziatische of Islamitische supermarkt.
- Ui
- Mosterdzaad
- Knoflook
- Kurkuma
- Kardemom
- Fenegriekzaad
- Komijnzaad
- Venkelzaad
- Kaneel
- Chili
- Dragon (gedroogd)
- Kruidnagel
- Laurier
- Komijnpoeder (Djinten)
- Korianderzaad
- Zwarte peper (gemalen of korrels)
- Steranijs
- Szechuanpeper
- Nootmuskaat (gemalen)
- Anijszaad
- Gemberpoeder
- Cayennepoeder
- Mosterdpoeder
- Paprikapoeder
- Uienpoeder
- Peterselie (gedroogd)
- Laos (of Galanga)
- Lavendel (gedroogd)
- Rozenknoppen (gedroogd)