Vrucht van de berk

Mensen met het paraberksyndroom hebben vaak een steenfruitallergie.

In het kort over steenfruitallergie.

Steenfruitallergie veroorzaakt vooral orale klachten (jeuk, zwelling) en soms huid- of maag-darmsymptomen. Door fruit te verhitten gaan de allergene eiwitten kapot en verminderen de symptomen.

Alternatieven voor steenfruit zijn:

  • bessen, aardbeien, frambozen, bramen
  • citrusvruchten
  • meloenen, druiven

Botanisch zijn olijven, walnoten en avocado’s ook steenvruchten, maar deze veroorzaken meestal geen allergische reacties bij mensen met een klassieke steenfruitallergie.

Wat zijn de symptomen bij een steenfruitallergie?

De symptomen van steenfruitallergie uiten zich meestal snel na het eten van het fruit. Deze kunnen zijn:

  • Jeuk, branderig gevoel of tintelingen in de mond, lippen, tong en keel (Oral Allergy Syndrome, OAS)
  • Zwelling van lippen, tong, gezicht of keel
  • Huidreacties zoals galbulten (urticaria), roodheid of jeukende uitslag
  • Buikpijn, misselijkheid, diarree of andere maag-darmklachten
  • In zeldzame gevallen ernstige reacties zoals ademhalingsproblemen of anafylaxie
4 vakken allergien mens 1 buikpijn 2 ademnood 3 rode ogen 4 rode bulten op arm
gekookt steenfruit pruimen met houten pollepel

De effecten van de steenfruitallergie zijn na het koken vaak weg.

De allergische reactie wordt meestal veroorzaakt door bepaalde eiwitten in het fruit.

Deze eiwitten (die de allergie veroorzaken) kunnen veranderen of afgebroken worden door hitte. Bij koken of bakken gaat de structuur van het eiwit geheel of gedeeltelijk kapot, waardoor het lichaam het minder goed als allergeen herkent en er dus geen of minder reactie optreedt. Hierdoor hebben veel mensen met een steenfruitallergie minder of zelfs geen klachten wanneer zij het fruit gekookt, gestoofd of gebakken eten.

Witte ondergrond met 4 wolklijsten met afbeeelding avocado, olijven walnoot en fruit, perzik, kers, perzik abrikoos
  • Perzik
  • Abrikoos
  • Nectarine
  • Pruimensoorten
  • Kers
  • Mango
  • Litchi
  • Dadels
  • Walnoot
  • Amandel
  • Hazelnoot
  • Pecannoten
  • Okkernoten

Botanisch gezien zijn olijf en avocado ook steenfruit maar daar hebben mensen met een steenfruit allergie zelden last van.

Deze vruchten zijn geen steenfruit maar mensen met een een paraberksyndroom of hystamineintollerantie kunnen ook vaak niet tegen

appel, peer, kiwi, framboos, braam, aardbei, aalbes, en mispel, tomaat wortel, selderij, kastanje, pistache en kokosnoot.

De mate van intolerantie is voor iedereen anders. Ook kun je van een grote groep uit genoemde ingrediënten geen last hebben. Ieder mens is uniek. Je kunt bij ernstige reacties een priktest laten doen in het ziekenhuis om zo uit te vinden wat de “boosdoeners” zijn die je echt moet vermijden. Of bezoek een gecertificeerd orthomoleculair therapeut.

Witte ondergrond met 4 wolklijsten met afbeeelding avocado, olijven walnoot en fruit, perzik, kers, perzik abrikoos