Zijn dadels nu wel of niet gezond?

Ja die zijn gezond als ze vers zijn. Wij hebben in Nederland niet vaak verse medjoul-dadels maar gedroogde en die zitten vol suiker Als je veel dadels eet zal dat een flinke suikerpiek veroorzaken, maar om ze dan gelijk ongezond te noemen, dat zou te ver gaan

De feiten op een rij:

1 dadel is goed voor 66 kcal en die worden vooral veroorzaakt door de suikers die er inzitten.

100 gram dadels bevat 65 gram koolhydraten waarvan 63,5 gram suiker

Dit is het goede van de dadel: Ze zitten vol vezels en vitamine A, B1, B2, B6 en K en aan mineralen zoals koper, ijzer, magnesium en zink. Vitamine B6 in dadels kan bijdragen aan het verbeteren van de hersenfunctie. Het magnesium is goed voor de aanmaak van cellen en weefsels, de spieren en de energiehuishouding. Door de hoge concentratie aan ijzer, zijn dadels ook zeer geschikt om te eten bij bloedarmoede. Het ijzer zorgt ervoor dat de rode bloedcellen in het bloed beter zuurstof kunnen opnemen. Van de vezels worden onze darmen heel blij.

De waardes op een rij:

  • Energie: 277 kcal / 1160 kJ
  • Koolhydraten: 75 g
    • waarvan suikers: 66,5 g
    • waarvan vezels: 6,7 g
  • Eiwitten: 2 g
  • Vetten: 0,15 g
    • waarvan verzadigd: 0,01 g

Micronutriënten

  • Kalium: 696 mg
  • Magnesium: 54 mg
  • Calcium: 64 mg
  • IJzer: 0,9 mg
  • Fosfor: 62 mg
  • Natrium: 1 mg
  • Vitamine B6: 0,2 mg
  • Folate (vitamine B9): 15 µg

 

4o

Dadels zijn woestijnvruchten die in trossen aan bomen groeien, ze zijn eerst groen  en drogen aan de boom.

Waar voor te gebruiken?

Dadels zijn ideaal om te gebruiken als alternatief voor geraffineerde suiker in taarten, want geraffineerde suiker bevat 100% suiker en biedt nul procent aan goede mineralen en vitamines.

Dus dadels zijn een beetje gezond met mate.

bron pubmed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18949591/

Deel dit artikel verder