
Ik kreeg op mijn werk een zakje dadels, in verband met het aankomende Suikerfeest. Omdat ikzelf binnenkort mijn zestigste verjaardag wil vieren en Kees ook nog aardbeien had gekocht maakte ik deze lekkere proeftaart. Want je gaat je visite toch geen taart voorzetten die jezelf niet eerst hebt geproefd nietwaar 🙂
Nu deel ik dit recept voor iedereen die een gezond Suikerfeest- of verjaardagstaart wil maken.
Ik wilde graag een echt zomers lentegevoel geven aan deze taart en omdat de paardenbloemen overal uitbundig bloeien en deze een subtiel honingachtig parfum geven heb ik deze door de topping gemixt met een klein beetje muntblad en tijm.
De bodem moest van carrotcake worden want daar hou ik, en onze kleinzonen, ook heel erg veel van. Carrotcake wordt vaak wat herfstachtig door de kaneel die je er indoet. Dat vindt ik niet lekker bij aardbeien dus nam ik anijszaadjes. Deze geven een mooie frisheid die goed matchen in deze aardbeientaart,
Zoals al onze recepten bevat deze taart alleen ingrediënten waar ons lichaam blij van wordt. De dadels zijn een heel goed alternatief voor suiker, natuurlijk zit er geen meel van graan gemaakt in de taart maar nam ik kokosmeel. Deze meel geeft een wat droger mondgevoel, maar omdat ik een soort frost van kokoscrème onder de aardbeien wilde maken vond ik dat een mooie aansluiting.
De kokosmeel kun je vervangen door amandelmeel of alle andere meelsoorten.

Aardbeientaart met dadels
Ingrediënten
Voor de bodem
Voor de Frosting
Zo maak je de taart
-
- Bedek een springvorm met bakpapier. Gebruik een beetje olie of boter in de vorm om het papier te laten
- “kleven”dan gaat het gemakkelijker
- Maal de wortel in een keukenmachine tot wortelrasp
- Snijdt de dadels, noten en rozijnen fijn
- Rasp de schil van de citroen met een ciseleermesje, rasp of snijdt voorzichtig het geel van de schil af en snijdt dit fijn. (er mag geen wit bij komen want dat is bitter)
- Meng alle ingrediënten behalve de bakingpoeder en azijn
- Vermeng de bakingpoeder met azijn
- Doe dit bij de rest en meng het deeg net zo lang totdat er een homogeen mengsel ontstaat
- Doe het deeg in de vorm en druk het mooi plat met een vochtige hand
- Bak het af 20 minuten op 200°C temper dan voor 10 minuten naar 180°C
- Laat de taart in de vorm afkoelen
-
Voor de frosting