Kippenbouillon

Nooit geen bouillonblokjes meer
Snel naar recept Recept afdrukken
0 Toevoegen aan favorieten
Kippenbouillon zelfgemaakt ingrediënten pinit
0 Toevoegen aan favorieten

Kippenbouillon

Voorbereidingstijd 15 minuten Rusttijd 24 uur Totale tijd 24 uren 15 minuten
Porties: 10

Beschrijving

Negen van de tien recepten met een sausje of soep noemen een bouillonblokje  als ingrediënt. Bij mijn moeder stond vroeger iedere zaterdag een pan op het vuur met botten of een soepkip, tot er ineens pakjes soep verschenen. Het was denk in dezelfde tijd als Saroma en klopklop hun intrede deden. Even later hadden we kuipjes halvarine voor op de boterham. Magere melk bij het ontbijt maar ook een zak chips met limonade op zaterdagavond. 

Een weetje: Soep van botten of graten getrokken bevat natuurlijk collageen, onder andere  goed voor je huid, je gewrichten, spieren, bindweefsel en botten.

Ja ergens in het verleden ging het goed fout. Laten we daarom weer bij het begin beginnen. Gewoon bouillon trekken en de bouillonblokjes weggooien of weggeven aan iemand die je niet zo aardig vindt. 

Ok helemaal naar het begin is misschien wat overdreven, een haan zelf slachten zoals we hier deden is niet voor iedereen weggelegd. Maar stel dat je kippen hebt voor de eitjes dan kun je die natuurlijk wel zelf slachten als ze niet meer leggen, of als je veel te veel hanen hebt. 

Dit heb je nodig

Zo maken we bouillon

    • Doe alle ingrediënten in een pan en zet het net onder koud water.
    • Laat het water op middelhoog vuur aan de kook komen en zet het vuur dan laag.
    • Laat het geheel 2 uur rustig trekken
    • Zet het vuur uit.
    • Zeef de bouillon eerst in een vergiet en laat al het vocht er uit lekken
  1. Dan nog helder laten worden!

    Neem een kaasdoek of theedoek niet met wasverzachter gewassen en zet die in een zeef of vergiet op een pan, emmer of schaal en giet hier de bouillon door.

    Wij gebruiken in plaats van de doek ook wel keukenpapier, scheelt weer in de was.

    Je bouillon is nu klaar, gebruik wat je nodig hebt en doe de rest in kleine bakjes in de vriezer. 

    Zo heb jij geen buillonblokjes meer nodig.

Notitie

Je kunt natuurlijk ook een soepkip nemen, maar wij houden niet zo van uitgekookte kip die daarvan overblijft.

We ontbenen liever de kip en dan maken we daar lekkere gerechten van. Het karkas is voor de soep, bij de poelier kun je meestal kipkarkassen kopen.

Keywords: gevogelte, bouillon kip

Heb jij dit recept gemaakt?

Ben je zo'n insta-foodie? wij ook deel dus gerust en bekjk onze lekkere pics

Deel gerust op pinterest of bekijk onze lekkere bordjes daar.

pinit
Ingedeeld onder
Dinie

Dinie van den Brenk

We helpen je gezond koken makkelijker te maken

Recepten zonder 

  • soya
  • peulvruchten
  • pinda's
  • granen
  • suiker
  • melkproducten
  • vlees van gefokte hoefdieren
  • beperkt nachtschades
Ga naar de bovenkant