Kokosyoghurt
Beschrijving
Als je geen zuivel kan of wil eten, dan kun je tegenwoordig bij de meeste supermarkten kokos- of amandelyoghurt kopen. Vaak zitten er ingrediënten in die je ook niet kan of mag eten, bij natuurwinkels als Ekoplaza zijn wel goede yoghurts te koop. Deze kosten wel veel geld, de goedkopere yoghurts worden vaak verdikt met maiszetmeel.
Het blijft dus goed etiketten lezen als je zeker wilt zijn dat er geen ongewenste ingrediënten in je yoghurt zitten. Daarom dit recept op basis van waterkefir. Door steeds een kwart van de yoghurt te hergebruiken. Hoef je niet iedere keer kefir te kopen.
Ik kocht mijn kefir bij de kefirshop en heb hem eerst een paar weken laten groeien volgens de instructies. Zo kon ik ook gelijk amandelyoghurt maken.
Dit hebben we nodig
de eerste keer yoghurt maken
De tweede keer yoghurt maken van de eerste yoghurt
Zo maken we de yoghurt
-
de eerste keer yoghurt maken
- Kook de kokosmelk met kokosolie en agar agar op tot 80°C
- Koel de melk terug naar 40 ℃
- Voeg de kefir toe roer goed door
- Zet de pan op een warme plek of wikkel de pan in een wollen deken of dekbed
- Laat het een dag staan
- De yoghurt is klaar, bewaar hem in de koeling en eet hem binnen 4 dagen op
- Gebruik 2 dl van de yoghurt om over nieuw yoghurt te maken op dezelfde manier als hier boven besproken maar nu heb je je eigen starter
- Zorg wel dat je starter op kamertemperatuur is als je hem gaat gebruiken anders gaat het niet werken
-
De tweede keer yoghurt maken
Maak de yoghurt zoals de eerste keer maar gebruik nu in plaats van de kefir een deel van de vorige yoghurt
Notitie
Voor een gezond darmflora of microbioom is het aan te raden om dagelijks iets van gefermenteerde producten te eten. Deze yoghurt heeft levende die levende bacteriën net als zuurkool en kimchi bijvoorbeeld. In onze maaltijdenplanner laten we naast ontstekingsremmende ingrediënten ook regelmatig iets gefermenteerds eten.