Is gezond?
Xanthaangom wordt als veilig beschouwd voor consumptie en is goedgekeurd door verschillende gezondheidsinstanties, waaronder de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid). Het is bekend onder E nummer 415
Het wordt vaak gebruikt als verdikkingsmiddel en stabilisator in voedingsmiddelen.
Voor de meeste mensen is het veilig, maar sommige mensen kunnen last krijgen van spijsverteringsproblemen zoals winderigheid of een opgeblazen gevoel bij hoge inname. Normaliter zal de hoge inname er niet zijn.
Het gebruik in een recept van 500 gram is één theelepel dat neerkomt op 3 a 4 gram. Bij een cake, brood of wraps is dat (uitgaand van 12 porties en 4 gram in het recept) per portie 0,3333 gram.
Mensen met een allergie voor maïs moeten voorzichtig zijn, omdat xanthaangom vaak wordt gewonnen uit maïssuikers.
Ons advies is gebruik dit bindmiddel niet dagelijks één keer per week jn een recept zal het geen probleem zijn voor je gezondheid.

Wat is de oorsprong/geschiedenis van ?
Xanthaangom werd rond 1960 door wetenschappers die het fermentatieproces van de bacterie Xanthomonas campestris bestudeerden.
Het is populair in de voedingsindustrie vanwege de verdikkende en stabiliserende eigenschappen. Het wordt gebruikt in voedingsmiddelen die zonder gluten worden bereid om de structuur te verbeteren.
Wat zijn de voedingswaarden?
Macronutriënten per 100 gram:
- kCalorieën: 333 kcal per porti wraps of brood is dat 1 kcal
- Koolhydraten: 78 g per porti 0.95
- Vezels: 78 g
- Vetten: 0 g
- Eiwitten: 0 g
Micronutriënten:
- Xanthaangom bevat geen significante hoeveelheden vitamines of mineralen.

Bij allergie voor
Doordat de inname zeer miniem is zullen onderstaande klachten alleen voorkomen bij overmatig en /of dagelijks gebruik
Xanthaangom is vaak afkomstig van maïs en soms van soja. Bij een allergie hiervoor kun je het beter vermijden.
Heb je spijsverteringsproblemen zoals het prikkelbare darm syndroom dan kun je last krijgen van winderigheid of diarree bij hoge inname. Bij een overgevoeligheid voor fermentatieproducten moet je ook voorzichtig zijn.
Waardoor kun je vervangen in een recept?
Xanthaangom kan worden vervangen door andere verdikkingsmiddelen
Bij bakken door guargom, johannesbroodpitmeel en psylliumvezels,
Bij sauzen, ijs, jams, gelei gerechten die koud zijn door Agar-agar of gelatine
De structuur of textuur van een recept wordt anders, dus het is belangrijk om de hoeveelheid aan te passen aan het type vervanger.
Wat is het seizoen?
Je kunt dit het hele jaar kopen.
Waar kun je kopen?
Xanthaangom is online op veel plekken te koop. In de winkel vind je het bij Holland en Barrett
Kun je zelf telen?
Je kunt het niet telen. Het is een industrieel fermentatie proces.
Wat zijn de verschillende soorten ?
Er is xanthaangom op basis van verschillende ingrediënten.
Helaas staat dit niet altijd op de verpakking.
Bereiding van
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In faucibus nisi at mauris lacinia, eget pretium odio convallis. Phasellus finibus varius maximus. Fusce ut lorem quis est scelerisque malesuada. Curabitur quis quam magna. Quisque ac risus id sapien accumsan viverra. Duis egestas ullamcorper sem, ut tincidunt sapien accumsan ut. Donec facilisis augue eu massa accumsan, sit amet convallis augue consectetur. Aenean tempor lectus id aliquam dapibus. Integer ultricies est tellus, quis fermentum nulla blandit vitae. Nullam a ex aliquet mauris dictum tristique nec ut felis. Quisque maximus euismod ullamcorper. In volutpat enim eget tortor pulvinar efficitur. Sed dapibus, tellus nec fringilla blandit, libero ex interdum elit, ac commodo dolor erat quis velit. Sed scelerisque urna ac velit viverra posuere. Vivamus vestibulum efficitur vestibulum.