Bakbananen

In het kort

Bakbananen werden in Nederland vooral in de Surinaamse keuken gebruikt. Gefrituurd als een soort beignet als snack, niet direct het gezondste om te eten,

Bakbananen verdienen een prominentere plek in ons menu en is een veelzijdige vrucht die kan dienen als vervanger in je maaltijd van aardappel en rijst.

Ze zijn heel vezelrijk en bevatten de zogenaamde langzame suikers en hebben een lage glycemische index. Wij gebruiken bij voorkeur de groene bakbanaan die heeft het laagste suikerpercentage.

De naam bakbanaan zegt het al je kunt ze niet rauw eten

Is bakbananen gezond?

Bakbananen bevatten veel complexe koolhydraten, vezels en belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine C, vitamine B6 en kalium.

Ze bevatten weinig vet en hebben een lage glycemische index, wat betekent dat ze de bloedsuikerspiegel geleidelijk verhogen, wat gunstig is voor mensen die hun bloedsuiker stabiel willen houden. Groene bakbananen bevatten veel resistent zetmeel, dat goed is voor de darmgezondheid en de spijsvertering.

Gele bakbananen, die zoeter zijn, bieden ook energie en zijn een goede bron van antioxidanten.

Wat is de oorsprong/geschiedenis van bakbananen ?

Bakbananen werden in Nederland vooral in de Surinaamse keuken gebruikt. Gefrituurd als een soort beignet als snack, niet direct het gezondste om te eten,

Bakbananen verdienen een prominentere plek in ons menu en is een veelzijdige vrucht die kan dienen als vervanger in je maaltijd van aardappel en rijst.

Ze zijn heel vezelrijk en bevatten de zogenaamde langzame suikers en hebben een lage glycemische index. Wij gebruiken bij voorkeur de groene bakbanaan die heeft het laagste suikerpercentage.

Dit zijn de feiten

Wat zijn de voedingswaarden?

Groene bakbananen (per 100 gram):

  • 122 kcal
  • 31 g koolhydraten
  • 2,3 g vezels
  • 1,3 g eiwitten
  • 0,3 g vetten
  • 499 mg kalium
  • 37 mg magnesium
  • 18,4 mg vitamine C
  • 0,3 mg vitamine B6

Gele bakbananen (per 100 gram):

  • 130 kcal
  • 34 g koolhydraten
  • 2 g vezels
  • 1,2 g eiwitten
  • 0,4 g vetten
  • 465 mg kalium
  • 36 mg magnesium
  • 10 mg vitamine C
  • 0,4 mg vitamine B6

Bij allergie voor bakbananen

Bij een allergie voor latex kun je een kruisreactie ontwikkelen met bakbananen, omdat de eiwitten in bakbananen (en andere soorten bananen) vergelijkbaar zijn met die in latex.

Dit wordt het latex-fruit syndroom genoemd. Symptomen van een allergie kunnen variëren van lichte huiduitslag en jeuk tot ernstigere reacties zoals zwelling, ademhalingsproblemen of anafylaxie.

Als iemand al een latexallergie heeft, is het verstandig om voorzichtig te zijn met het consumeren van bakbananen en andere aan bananen verwante vruchten.

Waardoor kun je bakbananen vervangen in een recept?

We gebruiken de groene bakbanaan vaak als vervanger voor aardappelachtige gerechten. Vervangen kan dus door zoete aardappel.

Voor gele bakbanaan in  zoete gerechten kun je ieder ander fruit gebruiken behalve citrusfruit.

Wat is het seizoen?

Bakbananen zijn jaarrond te verkrijgen.

Waar kun je bakbananen kopen?

Bakbananen zijn te koop bij de Aziatische toko/ en vaak bij de Islamitische supermarkt. Je ziet ze steeds vaker bij de gewone supermarkt. Online kopen wij ze bij Crisp

Kun je bakbananen zelf telen?

Bakbananen telen en vermeerderen is lastig in Nederland.

Bakbananenplanten hebben een warme, vochtige omgeving nodig en gedijen het beste in tropische of subtropische klimaten.

Het kweken in een kas kan een oplossing zijn, maar het vraagt veel zorg, ruimte en warmte. Een bakbananenplant begint pas na 9 tot 12 maanden met het produceren van vruchten en heeft meestal 18 maanden nodig om volledig te rijpen.

Vermeerdering gebeurt door scheuten (ook wel "pups" genoemd) van de moederplant te scheiden en opnieuw te planten. Dit proces kan succesvol zijn als de plant in een constante warme omgeving wordt gehouden.

Wat zijn de verschillende soorten bakbananen?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In faucibus nisi at mauris lacinia, eget pretium odio convallis. Phasellus finibus varius maximus. Fusce ut lorem quis est scelerisque malesuada. Curabitur quis quam magna. Quisque ac risus id sapien accumsan viverra. Duis egestas ullamcorper sem, ut tincidunt sapien accumsan ut. Donec facilisis augue eu massa accumsan, sit amet convallis augue consectetur. Aenean tempor lectus id aliquam dapibus. Integer ultricies est tellus, quis fermentum nulla blandit vitae. Nullam a ex aliquet mauris dictum tristique nec ut felis. Quisque maximus euismod ullamcorper. In volutpat enim eget tortor pulvinar efficitur. Sed dapibus, tellus nec fringilla blandit, libero ex interdum elit, ac commodo dolor erat quis velit. Sed scelerisque urna ac velit viverra posuere. Vivamus vestibulum efficitur vestibulum.

Bereiding van bakbananen

Bakbanaan de naam zegt het al is alleen geschikt om te bakken roosteren en koken.

De bakbanaan is lastig te schillen. Snij de schil in de lengte in aan de bolle kant, dat is het makkelijkst.

Als de schil zwart is de banaan rijp en schilt hij makkelijker. Zwart is rijper de baktijd is dan korter.

Je bewaart de bakbananen niet in de koelkast (net als gewone bananen) maar op een donkere koele plek liefst rond de 15°C

Er is ook bakbananenmeel ideaal voor gebak en broden.

Deel dit artikel verder

Ga naar de bovenkant