Negen van de tien recepten met een sausje of soep noemen een bouillonblokje als ingrediënt. Bij mijn moeder stond vroeger iedere zaterdag een pan op het vuur met botten of een soepkip, tot er ineens pakjes soep verschenen. Het was denk in dezelfde tijd als Saroma en klopklop hun intrede deden. Even later hadden we kuipjes halvarine voor op de boterham. Magere melk bij het ontbijt maar ook een zak chips met limonade op zaterdagavond.
Een weetje: Soep van botten of graten getrokken bevat natuurlijk collageen, onder andere goed voor je huid, je gewrichten, spieren, bindweefsel en botten.
Ja ergens in het verleden ging het goed fout. Laten we daarom weer bij het begin beginnen. Gewoon bouillon trekken en de bouillonblokjes weggooien of weggeven aan iemand die je niet zo aardig vindt.
Ok helemaal naar het begin is misschien wat overdreven, een haan zelf slachten zoals we hier deden is niet voor iedereen weggelegd. Maar stel dat je kippen hebt voor de eitjes dan kun je die natuurlijk wel zelf slachten als ze niet meer leggen, of als je veel te veel hanen hebt.

Neem een kaasdoek of theedoek niet met wasverzachter gewassen en zet die in een zeef of vergiet op een pan, emmer of schaal en giet hier de bouillon door.
Wij gebruiken in plaats van de doek ook wel keukenpapier, scheelt weer in de was.
Je bouillon is nu klaar, gebruik wat je nodig hebt en doe de rest in kleine bakjes in de vriezer.
Zo heb jij geen buillonblokjes meer nodig.
Je kunt natuurlijk ook een soepkip nemen, maar wij houden niet zo van uitgekookte kip die daarvan overblijft.
We ontbenen liever de kip en dan maken we daar lekkere gerechten van. Het karkas is voor de soep, bij de poelier kun je meestal kipkarkassen kopen.