Is gezond?
Avocado is zeer gezond. Het is rijk aan gezonde vetten, vezels en diverse vitamines en mineralen. Avocado bevat in tegenstelling tot andere groenten veel vet. Het vet in de avocado is voornamelijk oliezuur. Oliezuur is een onverzadigd vet. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed. Dit is gunstig voor het hart, de vezels zijn goed de spijsvertering.

Wat is de oorsprong/geschiedenis van ?
De avocado (Persea americana) behoort tot de Lauraceae-familie en is een subtropische plant. van De plant heeft een lange geschiedenis van domesticatie en variëteitselectie, wat heeft geleid tot de verschillende soorten die we nu kennen.
Wat zijn de voedingswaarden?
Voedingswaarden van avocado per 100 gram
- Calorieën: 188 kcal (790 kJ)
- Vet: 18.0 g
-
- Verzadigd vet: 3.8 g
- Enkelvoudig onverzadigd vet: 11.3 g
- Meervoudig onverzadigd vet: 2g
-
- Eiwit: 2,6 g
- Koolhydraten: 1.5 g
- Vezels: 6.4g
- Suikers: 0.7 g
- Vitamine K: 26 µg
- Foliumzuur: 81 µg
- Vitamine E: 2.1 mg
- Kalium: 485 mg

Bij allergie voor
Ongeveer de helft van de mensen met een latexallergie hebben zijn allergisch voor avocado. Bij het eten kun je jeuk krijgen aan de lippen, in de mond en de keel, soms met zwelling, opgezette keel, benauwdheid en jeuk in de oren.
26 mg histamine zit er in 1 kg avocado. Je kunt avocado dus bij een histamine overgevoeligheid beter laten staan of maximaal twee maal per week in beperkte mate gebruiken
Waardoor kun je vervangen in een recept?
Avocado kun je vervangen door geweekte gemalen noten. Ik combineer de noten ook wel eens met bieten- of zoete aardappelpuree voor meer volume en structuur in mijn dippers en soep.
Wat is het seizoen?
Avocado kun je het hele jaar kopen. Van mei tot september komen ze uit Afrika en van september tot mei uit Israël
Waar kun je kopen?
Waar kun je avocado"s niet kopen? Overal dus.
Ze zijn er in het diepvriesvak Handig dan is hij precies goed.
Ready to eat wordt veel aangeboden en zijn vaak duurder. Maar eet ze inderdaad dan ook gelijk. Ik koop ze liever onrijp, want op kamertemperatuur zijn ze snel rijp en veel voordeliger.
Hoe rijper de avocado, hoe zachter hij aanvoelt als je hem zachtjes op de schil drukt - . Maar onthoud dat je nooit deuken of een papperige textuur van binnen mag voelen als je een goede avocado uitkiest.
Voor avocado's die je binnen 3-4 dagen wilt eten, kies je een steviger aanvoelende schil. Avocado waarvan het vlees bruin is geworden is niet lekker. Een beetje bitter.
Kun je zelf telen?
Avocado's kunnen in Nederland niet efficiënt worden geproduceerd vanwege het klimaat. In optimale omstandigheden duurt het ongeveer 3-4 jaar voordat een avocado boom vruchten begint te dragen.
Hoe en/of hoelang, bewaar je ?
- Avocado's kunnen het beste op kamertemperatuur worden bewaard.
- Een rijpe avocado blijft 2-3 dagen goed in de koelkast.
- Onrijpe avocado's kunnen enkele dagen bij kamertemperatuur liggen om te rijpen.
- Ze rijpen sneller als je ze bij banaan legt.
- Je kunt de avocado ook in blokjes invriezen. Dan kun je precies zoveel gebruiken als je wilt.
Wat zijn de verschillende soorten ?
We kennen de volgende soorten avocado
- Hass heeft een romige textuur en rijke smaak
- Fuerte, iets groter en minder vet
- Bacon heeft een mildere smaak
We hebben in Curacao een keer een avocado met geel vruchtvlees gekocht hij was wel 2 kg. De vrucht is peervormig met een grote pit hij kan 7 tot soms 20 cm lang en kan tot 2,3 kg wegen.
Bereiding van
Het is een veelzijdig ingrediënt:
- Guacamole en variaties op dippers als deze
- Avocadomouse in een amuse met zalm is populair
- Als veganistisch room structuur in ijs (key lime cream)
- Als onderdeel in je salades of broodbeleg
- Avocadosoep is ook erg lekker
- Uit de oven gevuld met een groentenragout of met een ei als ontbijtgerecht
Dit zijn de manieren waarop we deze in de maaltijdenplanner hebben staan. Maar wellicht is de lijst niet volledig. Laat het ons gerust weten.