Zijn asperges gezond?

Er wordt geclaimd dat ze ontstekingsremmend zijn. Na een Hollandse winter een goede reden om ze in de korte tijd dat ze er zijn vaak te eten.

Asperges zorgen voor de natuurlijke afvoer van giftige stoffen en overtollig zout uit je lichaam. Dit komt door het aanwezige asparaginezuur, waardoor de nierfunctie en de urineproductie een boost krijgen. Dat is ook goed ter preventie van nierstenen.

Asperge

Wat is de oorsprong/geschiedenis van asperges ?

Asperges het witte goud. Zo worden deze witte stengels poëtisch benoemd. Wij zijn er gek op.

In deze blog vertellen we je alles over de gezondheidsvoordelen, hoe ze groeien, je ze zelf in je tuin kunt kweken en we hebben natuurlijk een lekker recept. We hebben het hier alleen over de witte asperges.

Wat zijn de voedingswaarden?

  • Calorieën: 20 kcal
  • Koolhydraten: 4 gram
  • Vezels: 2 gram
  • Eiwitten: 2 gram
  • Vet: 0 gram
  • Vitamine K: 41% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
  • Vitamine C: 20% van de ADH
  • Foliumzuur: 17% van de ADH
  • Kalium: 3% van de ADH

De groene en paarse asperge zijn nog iets gezonder dan de witte. Maar wij houden van de subtielere smaak van de witte asperge.

eetjezelfvitaal alles over asperges

Bij allergie voor asperges

Bij sommige mensen kan een allergische reactie ontstaan, wanneer ze asperges snijden of wanneer de huid in contact komt met het sap van de asperges. Symptomen zijn irritatie van de huid en ogen en ontsteking van het neusslijmvlies. In zeer weinig gevallen kunnen asperges zelfs astma-aanvallen veroorzaken.

Asperges zijn vezelrijk, een groot voordeel, maar mensen met darmklachten kunnen hierdoor problemen krijgen zoals winderigheid, maagkramp of diarree.

Waardoor kun je asperges vervangen in een recept?

In de winter is er schorseneer, deze wordt ook wel asperge van de armen genoemd. Ik heb hier ook nog een informatief artikel over haverwortel gevonden. Deze behoort tot de composietenfamilie. Je zou ook paardenbloemwortel kunnen uitgraven. Deze bereidde ikzelf nog niet als groenten.

Wat is het seizoen?

Asperges zijn er zo van ongeveer in april tot Sint Jan (24 juni) Dit is de langste dag van het jaar. Hiermee is asperge dus een officiële voorjaarsgroente.

Soms zijn er al asperges in februari, deze komen dan uit de kassen of verwarmde tunnels.

Waarom zijn ze er niet meer na 24 juni?

De asperge is een meerjarige plant. Om ook volgende jaar weer heerlijke asperges te produceren, hebben de planten minimaal 100 groeidagen nodig. De telers laten de aspergeplanten doorgroeien tot een soort boompjes, met mooie fijne blaadjes. Deze worden echt groot. De plant kan dan door fotosynthese genoeg suikers kan aanmaken in de wortels om de winter te kunnen overleven.  Vanaf 24 juni zijn er nog ongeveer 100 groeidagen over voor de plant.

Dat op 24 juni de geboorte van Johannes de doper gevierd wordt in het christelijk geloof, is puur toeval.

Waar kun je asperges kopen?

In het seizoen kun je asperges het beste rechtstreeks bij de boer kopen. Dat is gelijk een goede reden voor een mooie fietstocht. Tegenwoordig worden asperges bijna overal geteeld. Bij de supermarkt of groenteboer zijn de asperges vaak ook van een behoorlijke kwaliteit.

In Brabant is ieder jaar een verkiezing van de beste aspergeteler de winnaar weet dan dat hij rijen van klanten heeft.

Kun je asperges zelf telen?

Dat kan zeker. Maar je moet hier wel wat geduld hebben.

Hoe teel jezelf asperges in je eigen tuin?

Dat kan op twee manieren via zaad (maar dat duurt drie jaar) voor je de eerste asperge kunt steken of je koopt planten dan duurt het twee jaar. Je zult dus geduld moeten hebben.

Het plantseizoen is in maart. Ze staan graag ruim  tussen de rijen moet je 1,6 meter aanhouden en tussen de planten 25 tot 30 cm. Maak eerste een greppel van ongeveer 70 cm breed bestrooi deze royaal met compost of mest. Dan leg je de wortels die eruitzien als een spin daarin. Schep hierop grond 50% vermengd met compost. Dit is de aarde die je weg-schepte.

Wikipedia

De asperge (Asparagus officinalis subsp. officinalis) is een plant die in het wild vooral voorkomt in kuststreken en langs rivieren. De plant wordt vanwege de jonge scheuten geteeld als groente. Er zijn witte, groene en paarse asperges op de markt. De witte zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden, de groene en paarse asperges hebben wel zon gezien. In Noordwest-Europa zijn witte het meest gebruikelijk, in landen als Italië groene.

Het woord asperge is via het Latijn (asparagus) ontleend aan het Griekse ἀσπάραγος (asparagos) of ἀσφάραγος (aspharagos), een woord van onzekere herkomst.

Wat zijn de verschillende soorten asperges?

De groene en paarse asperge zijn nog iets gezonder dan de witte.

Bereiding van asperges

  • Asperges kun je op veel manieren klaarmaken.
  • Rauw in fijne reepjes gesneden voor bijvoorbeeld in een salade
  • (roer)bakken met veel soorten kruiden en andere groentes
  • Grillen
  • Fermenteren zo eet je ze ook nog na het seizoen
  • In ovenschotels
  • In pittige of juist zachte curries
  • Klassiek gekookt niet te vergeten 😉

Schillen

Schillen wordt vaak gezien als een lastig werkje maar Kees heeft daar een trucje voor dat laat hij in dit filmpje zien.

Om asperges te schillen heb je een dunschiller nodig. In de horeca noemen ze die econoom, wat ik een heel toepasselijke naam vindt. De econoom kun je zowel links als rechtshandig gebruiken.

Een goede dunschiller heeft echt scherpe mesjes, van hoogwaardig staal. De betere merken bieden reserve mesjes aan. Je kunt een dunschiller met een greep naar het midden of juist schuin vinden Wij gebruiken de econoom die heeft de vorm van een gewoon mes, maar dan met een dunschil blad. Je kunt zelf het beste bepalen wat je fijn in de hand vindt liggen.

Het voordeel van zelf schillen

Als jezelf asperges schilt dan kun je van de kontjes en de schillen een bouillon maken waarin je de asperges kookt. De smaak wordt dan nog intenser. Het vocht is natuurlijk een goede basis voor je aspergesoep of saus. Ook zijn geschilde asperges langer houdbaar in de koelkast.

Hierom kopen wij dus nooit geschilde asperges.

Bereiden en bewaren

Asperges kun je op veel manieren klaarmaken. Rauw in fijne reepjes gesneden voor bijvoorbeeld in een salade, (roer)bakken, grillen, fermenteren, in ovenschotels en koken.

Net als de meeste andere groentes kun je asperges op veel manieren bereiden. Door de asperges een half uurtje in heel koud water te leggen worden ze extra knapperig. Geschild kun je de asperges onder een vochtige doek maximaal 2 dagen bewaren. Als ze zuur gaan ruiken zijn ze niet meer goed.

In oude recepten staat vaak dat je een schepje suiker moet toevoegen, dit was tegen de bitterheid. Juist het kleine bittertje maakt de smaak van de asperge interessant en suiker nou ja die hebben we natuurlijk al zóveel mogelijk uit ons leven verbannen.

Deel dit artikel verder