Wij Nederlanders zijn nogal nuchter. Stel je niet aan, doe maar gewoon dan doe je gek genoeg. Als je gezondheid belangrijk vindt, dan vinden “de nuchteren” dat al snel overdreven. Ik weet ook nog steeds niet precies hoe je hier mee om moet gaan.

Afhankelijk van de situatie negeer ik zo’n opmerking, of ik zeg dat is jouw mening maar ik ben blij dat mijn lijf zich beter voelt. Ik gun het niemand om chronisch pijn te hebben, hartkwalen en diabetes en weet ik het welke shit allemaal. Daarom communiceer ik erover. Al is er maar één iemand door geholpen dan vind ik dat super fijn.

Dat laatste is best nuchter geredeneerd toch?

Al langer geleden kwam er iemand bij ons over de vloer die bijna niet meer kon lopen. Hij kon daardoor ook niet werken, terwijl hij een nul urencontract had, dus bijna geen inkomen. Dan krijg je van die vicieuze cirkels waar mensen flink depressief of agressief kunnen worden.

Ik raadde hem aan om veel groentes te gaan eten en met kurkumine en zwarte peper te beginnen. Het was zo’n typische nuchtere kerel. Dus ik dacht niet dat hij het zou doen. Alhoewel, hij vroeg wel waar je het kon kopen. Hij zei in plat dialect dat ie ut misschien toch eens ging proberen want so is ook niks werd.

 

Op een dag liep ik naar buiten bij de supermarkt en werd ik op mijn schouder getikt. Heej Dinie nog bedankt voor je tip ik kan weer gewoon lopen. Echt te gek, je zei dat het wel een poosje kon duren maar het ging beste wel snel en hij bleef maar enthousiast doorpraten.

Ik fietste op mijn roze gelukswolk naar huis, zo’n nuchtere die er dan toch in gelooft, daarom ga ik ook door met vertellen.