Een ijzeren discipline wordt vaak gezien als een deugd. Maar is dat dan ook zo? Ken jij ze mensen met een ijzeren discipline? Op het eerste oog ken je er misschien wel een paar. Maar vaak zijn dit mensen die net zo goed net als jij en ik ook worstelen met vraagstukken in het leven. Hun levensgeluk niet herkennen. Vaak doen deze mensen dat wat ze altijd doen omdat dat hen een kader geeft.

Schoenen poetsen

Ikzelf ben als schipperskind opgegroeid op een internaat, mijn man Kees heeft als marinier in het leger gediend. We zijn samen dus bekend met discipline. Een reden voor ons om disciplines overboord te gooien. Wij willen ons niets voorgeschreven laten worden. Kees poetst nooit zijn schoenen bijvoorbeeld en ik ga zijn schoenen echt niet poetsen. Ik ben geen Zorgtruus, doedoei…
Om gezonder te leven wordt meestal eerst begonnen met afvallen en sporten. Veel mensen lukt het ook om er na een tijdje uit te zien als de metamorfose van zichzelf om dit te bereiken moet je wel een ijzeren discipline hebben.
Maar iedereen weet dat je disciplines kunt breken. Als je genoeg verleidingen aanbiedt, dan gaan zelfs de meest gedisciplineerde mensen overstag en eten een extra koekje, die croissant met jam of eten alle pindaschaaltjes leeg tijdens een feestje. Gedisciplineerd leven is dan ook ongezellig in de meeste gevallen.

Goed nieuws

ijzeren disciplineMaar we hebben goed nieuws , je hoeft niet gedisciplineerd te zijn om te beginnen aan een gezonde leefstijl. Begin gewoon met een klein voornemen. Bijvoorbeeld ik maak als eerste maaltijd altijd een lekker gerecht met veel groentes, dan heb je die alvast binnen.  Immers jouw gezondheid begint met veel groenten eten alle andere gezonde gewoonten kun je steeds na een paar weken introduceren als je deze gewoonte tot gewoon hebt gemaakt.
Ik noem dat gewoontes stapelen. Meestal heb je veel slechte gewoontes ook niet in een keer aangeleerd. Dus leer ze gewoon rustig af zonder stres en die ijzeren discipline is nergens voor nodig. Immers als het een keer mislukt ga je daarna gewoon weer verder. Zogezegd met vallen en opstaan.

Related Entries